BEBEKLERDE GAZ ŞİKAYETİ

Merhaba Sevgili Anne,

Canının bir parçası olan güzel yavrun ile gözlerini dünyaya sen de yeniden açmış gibi hissediyorsun değil mi? Sanki şimdiye kadar geçen zamanlar boşunaydı ve asıl hayat şimdi başlıyor. Galiba senin ve yavrun için hayat biraz zorlaşmaya başlıyor. Zorlanmaya başladığını düşünüyorum ki burdasın. Merak etme işine yarayacak yöntemleri hemen anlatmaya başlıyorum. 

-Öncelikle bebeğinin alerjisi var mı yok mu onu sormam gerekiyor. Eğer alerjisi varsa ve emziriyorsan o gıdayı yemeyi bırakmalısın. Gıda maruziyetin olduysa sütü sağ ve buzdolabında sakla. İlerde diyet açınca kullanabilirsin (12 ay içerisinde).

-Bebeğini emziriyorsan her memeden sonra gazını çıkartmalısın. Yani 2 memeyi emzirip 2.sinin sonunda değil, her memede gazını çıkartmalısın.

-Gaz giderici bitki çaylarını içerek bebeğinin ve kendinin bağırsak mikrobiyatanızı bozmanı önermem. Bunlar yerine doktorunun tavsiyesiyle kendine ve bebeğine probiyotik takviyesi kullanmanı öneririm. Özellikle sezeryan doğumla yavruna kavuştuysan ya da bebeğin emmiyorsa.

-Emziriyorsan sütünün doyurucu ve yağlı olması bebeğinin sindirimini kolaylaştıracaktır. Bunun için karbonhidrattan + şekerden kaçınmalı, yağlı ve proteinli gıdalarla beslenmelisin.

-Emzirirken bebeğinin ağzının, göğsünün areola kısmına tam oturduğuna emin olmalısın. Yoksa daha fazla hava yutacaktır. 

-Emzirmiyorsan biberonu çalkalamadan/mamada hava kabarcıkları oluşturmadan mama hazırlarsan gaza neden olmayacaktır. Bunu kaşıkla mamayı karıştırarak yapabilirsin.

-Sindirimi rahat daha yağlı mamalar var. Onlardan kullanabilirsin. Ya da doktoruna danışarak mamanın içine 1 çay kaşığı doğal zeytinyağı ilave edebilirsin.

-Bebeğinin ve kendinin ayaklarınızı sıcak tutmanızı öneririm.

-Eğer çok ağlıyorsa ağlarken de hava yutacaktır. Hava yutmaması için emzik kullanabilirsin.

-Eğer çok şiddetli ağrısı yoksa bebeğinin karnına gaz masajı yapabilirsin. Yoksa dokundurmayacaktır. Ayaklarının altını ovalayarak ısıtabilirsin. Dizlerini karnına doğru ileri geri şeklinde hareket ettirebilirsin. Poposunun tam üstüne değil, bel boşluğuyla popo arasında hafif hafif vurabilir, aşağı doğru sıvazlayarak gaz çıkışında bebeğine yardımcı olabilirsin. 

-Banyoda ılık suyun içerisinde biraz tutarak bağırsak hareketlerinin hızlanmasını, gevşemesini ve sakinleşmesini sağlayabilirsin.

Mümkün olduğunca doğal yöntemleri kullanmanı tavsiye ederim. Unutma ki bu bir süreç. 3-4 ay sonra gaz şikayetinin çoğu geçmiş olacak. Bebeğinin ve bağırsaklarının dış dünyaya alışmasına ve olgunlaşmasına izin ver. Ona en iyi gelecek olan şey yine sen ve senin sütün olacaktır.

Sağlıklı geleceklere

Yorumlar

Popüler Yayınlar